Kami Uruskan Perancangan Pusaka,Wasiat,Hibah dan Urusan Pusaka Arwah. JANGAN TANGGUH! Hubungi kami segera!

Syarat Asas Untuk Sesuatu Wasiat Itu Sempurna

Syarat Asas Untuk Sesuatu Wasiat Itu Sempurna

Wasiat perlu ditulis atas kertas. Tak boleh hanya percakapan
Wasiat perlu ditulis atas kertas. Tak boleh hanya percakapan

1) Tulis Wasiat

Wasiat mesti di tulis dengan jelas dan bukan secara pesanan mulut sahaja.  Pen yang digunakan mesti berwarna hitam. Tidak boleh buat cross words untuk padam atau ubah ayat.

2) Tanda Tangan Pewasiat dan Saksi

Mesti di tandatangani oleh pewasiat dan saksi. Saksi mesti 2 orang lelaki atau 2 orang perempuan dan satu saksi lelaki dan bukan dari kalangan menerima harta pusaka.

3) Aset Milik Sah

Aset mesti dimiliki di atas nama pewasiat secara sah. Tidak boleh mewasiatkan harta yang tidak wujud atau akan wujud pada masa akan datang (belum pasti).

4) Aset Halal

Dalam kaedah wasiat islam, harta yang diwasiatkan mestilah dari sumber yang halal. Tidak boleh membuat wasiat dari harta yang diperolehi secara haram.

5) Wasiat Disimpan Dengan Selamat

Surat wasiat mesti disimpan dengan selamat dan boleh dibaca semasa proses pelaksanaan wasiat. Tidak boleh hilang, rosak atau dipinda tanpa bukti yang disahkan. Sebab itu melantik wasi sangat penting untuk simpan wasiat anda.

6) Waris Yang Sah

Waris penerima harta pusaka pewasiat mesti sah dari undang-undang faraid kecuali penerima wasiat kepada bukan waris sehingga 1/3 harta pusaka. Tidak boleh memberi wasiat kepada orang yang tidak pasti atau tidak dikenali.Nak buat wasiat secara Mudah? Whatsapp FairuzRamli 0134555888


Untuk Lebih Tips Terkini, Sila LIKE Page FB Saya https://www.facebook.com/suratwasiatislam


Copyright © Penulis Surat Wasiat Islam Designed by azhafizah.com