Kami Uruskan Perancangan Pusaka,Wasiat,Hibah dan Urusan Pusaka Arwah. JANGAN TANGGUH! Hubungi kami segera!

Cara Nak Mula Buat Wasiat dan Hibah

 Cara Nak Mula Buat Wasiat dan Hibah

Cara Buat Wasiat Hibah
Cara Buat Wasiat dan Hibah
* Perkara perlu diingat:
1- Pihak kami hanya menyediakan servis dokumen dan khidmat kaunseling pusaka sahaja (jika ambil pelan Warisan, Kasih, Amanah, Teguh dan Abadi).
2- Pengurusan harta pusaka berdasarkan arahan dalam dokumen wasiat dan hibah akan diberi khidmat nasihat oleh pihak kami melalui khidmat kaunseling percuma.

Soalan:   Alaaa dokumen je? Baik tak payah buat kan?
Jawapan: Tak ada dokumen, anda perlu persetujuan setiap waris untuk setiap keputusan pembahagian harta pusaka. Waris perlu banyak masa lapang untuk hadir perbicaraan di pejabat pusaka dan lain lain. Anda rasa senang ke kalau tak ada dokumen????

Tujuan kita buat dokumen wasiat dan hibah ni agar proses pengurusan pusaka berjalan LANCAR dan SECEPAT yang mungkin. Kalau boleh tiada perbalahan kerana waris dah jelas apa kehendak ARWAH dan harta yang telah di HIBAH kerana arwah tidak mahu harta di bahagi secara FARAID dengan jelas. 



Hanya 3 Langkah Mudah:



1) Sediakan maklumat Lengkap:


Sediakan salinan dokumen (sebaiknya softcopy):


- Salinan IC depan belakang anda

- Salinan IC waris berhak anda yang anda nak berikan wasiat atau Benifisiari (Mak, Ayah, Isteri, Anak anak, Adik beradik)

- Untuk geran tanah atau rumah atau kedai atau bangunan:

* Jika dalam loan, sila buat salinan fotostat:
1) Dokumen SNP (semua muka surat)
2) Dokumen Takaful/Insurans MRTA/MRTT (kalau tak ada sila minta salinan di pejabat insurans terbabit).
3) Dokumen Loan Letter Offer (semua muka surat. Kalau tak ada sila minta dengan pihak bank)

* Jika telah habis bayar atau tiada loan:
1) Salinan geran semua muka surat (bukan muka surat depan sahaja).

- Salinan Penyata KWSP anda

- Salinan Semua nama bank dan nombor akaun bank (maybank, cimb, bsn, al rajhi, dll)

- Salinan Penyata Semua pelaburan yang ada (ASB, Unit Trust, KL Mutual, Public Mutual, Public Gold, dll)

- Salinan Semua sijil/dokumen aset selain tanah dan rumah (kereta, emas, berlian, jam mahal, IP, bahan antik dan lain-lain)

- Apa sahaja harta di bawah nama anda

- Senarai Benifisiari (suami, isteri, isteri-isteri, ibu dan bapa, bukan waris yang nak dihibahkan)



Sediakan perancangan pembahagian harta secara peratus % :


Pembahagian harta tersebut secara peratus % untuk SETIAP SATU ASET,
Contohnya: Rumah di TTDI =  isteri 50% anak pertama 25% anak kedua 25% dan seterusnya......

* Cadangan saya agar aset seperti rumah, berilah 100% kepada isteri ATAU 100% kepada anak. Susah kalau bahagi bahagi sikit sikit ni pada masa hadapan. Renung renungkan cadangan saya ni.



Jika dah siap:

Sila pilih pilihan pelan yang sesuai dengan anda.



PELAN
WARISAN
PELAN
KASIH
PELAN
AMANAH
PELAN
TEGUH
PELAN
ABADI
Dokumen Wasi
Dokumen Wasi
Dokumen Wasi
Dokumen Wasi
Dokumen Wasi
Wasiat 10 aset
Wasiat 10 aset
Wasiat 10 aset
Wasiat 10 aset
Wasiat 10 aset
Dokumen Disimpan MyPusaka
Dokumen Disimpan MyPusaka
Dokumen Disimpan MyPusaka
Dokumen Disimpan MyPusaka
Dokumen Disimpan MyPusaka

Hibah 8 aset
Hibah 8 aset

Hibah 8 aset


Surat Ikatan Amanah

Surat Ikatan Amanah



Pengesahan Hibah
Pengesahan Hibah
RM954 cash
RM3074 cash
RM5194 cash
RM6466 cash
RM8586 cash
RM1060 jika ansuran 2X bayar(530X2)
RM3392 jika ansuran 2X bayar(1696X2)
RM5724 jika ansuran 2X bayar(2862X2)
RM7102 jika ansuran 2X bayar(3551X2)
RM9434 jika ansuran 2X bayar(4717X2)


* Sebarang pertanyaan berkaitan pelan boleh whatsapp saya direct link = www.wasap.my/60143678888/MyPusaka

* Saya dah uruskan wasiat dan hibah serata tempat di Malaysia termasuk Sabah dan Sarawak...senang bila semua faham dan mudahkan cara.

2) Sediakan Bayaran:

- Semua pembayaran adalah secara online terus kepada syarikat. Saya tidak memegang wang tunai pelanggan (lebih selamat untuk elakkan salahguna).
- bayar ONLINE Secara Online Transfer atau Credit Card  <KLIK SINI>
- Sila simpan resit dan emelkan juga salinan resit kepada saya di mfairuzramli [@] yahoo [dot] com
- Sila emelkan saya juga borang BAH kepada saya (sila download dan isi <KLIK SINI>.
- Dengan resit dan borang BAH yang dah lengkap, saya akan buat submission kepada bahagian pemprosesan dokumen wasiat dan hibah.

3) Semak Draf dan Jika Setuju, Tanda Tangan:

- Kita akan berjumpa sekali lagi untuk sesi tanda tangan. Boleh di rumah atau mana mana lokasi anda selesa.
- Semua akan dirakam video (persediaan untuk kes di cabar di mahkamah)

- Anda perlu sediakan 2 saksi lelaki (islam, umur lebih 18 tahun, bukan waris (sebaiknya kawan atau jiran), waras akal).
- Selesai urusan....







PROCESS FLOW MEMBUAT WASIAT DAN HIBAH:



1) Sediakan salinan dokumen terlibat (jika boleh softcopy) dan Pilih Pelan Bersesuaian. Sila whatsapp saya untuk konsultasi www.wasap.my/60134555888/MyPusaka.

2) Sila Rancang Pembahagian harta dan isi borang BAH (sila download dan isi <KLIK SINI>

3) Buat Pembayaran. Untuk makluman, kerja kerja draf akan bermula bila full payment selesai <KLIK SINI>

4) Draf siap dalam 14 hari ke sebulan (bergantung situasi),  saya akan emel anda untuk semakan


5) Jika setuju dan tiada pembetulan, akan proceed dokumen hard copy.


6) Set masa untuk tanda tangan serentak. Anda perlu sediakan dua orang (2) saksi bukan waris. Islam, sihat dan waras (sebaiknya kawan baik, jiran baik atau saudara jauh yang anda baik).


7) SALINAN wasiat / hibah akan dipos kepada anda. Yang original akan disimpan dalam Bilik Kebal.







* Whatsapp FairuzRamli Segera. Link whatsapp www.wasap.my/60134555888/MyPusaka Jangan menangguh buat wasiat, terutamanya jika umur telah meningkat dan anak-anak dah besar.






Copyright © Penulis Surat Wasiat Islam Designed by azhafizah.com